Ar galima administracinę naštą traktuoti kaip netiesioginį mokestį?

Ar administracinė našta, tokia kaip apskaita GPAIS, gali būti traktuojama kaip netiesioginis mokestis, trukdantis veikti?

Gegužės 11 dieną Lietuvoje trečią kartą oficialiai minėta Pagarbos mokesčių mokėtojams diena. Būtent tada Lietuvos laisvosios rinkos (LLRI) instituto prezidentė Elena Leontjeva prakalbo apie gyventojams ir verslams vis dar tenkančią sunkią administracinę naštą.

„Šiandien, pagerbdami mokesčių mokėtojus ir dėkodami jiems, norime sutelkti dėmesį į vis dar labai didelę administracinę naštą, kuri yra netiesioginis mokestis, trukdantis veikti, brangiai kainuojantis. Iškilus krizei dar aiškiau pamatėme didžiulę administracinę naštą. Įsitikinome, kaip svarbu žmonėms greitas ir paprastas valstybės funkcijų administravimas. Jokios Vyriausybės pagalbos priemonės ilguoju laikotarpiu nepadės, jei laisvė veikti bus prispausta reguliavimų naštos, o pačios priemonės strigs biurokratijos spąstuose“, –15min.lt straipsnyje cituojama LLRI prezidentė Elena Leontjeva.

Be kitų administracinių priemonių, tirtų ir pateiktų administracinės naštos mažinimo stebėsenos ataskaitose, paminima ir Vieninga gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinė sistema (GPAIS).

„Diegiant Vieningą gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinę sistemą (GPAIS) Aplinkos ministerija skaičiavo, jog mėnesinis pakuočių apskaitos žurnalo pildymas įmonėms užtruks mažiau kaip 3 val., tačiau jį jau įdiegus, apklausti praktikai teigė, kad tam kas mėnesį užtrunka kur kas ilgiau – pusdienį“, – rašoma straipsnyje.

Aplinkos apsaugos statistinės prievolės vykdymui sukurta GPAIS sistema, veikianti jau trečius metus, beveik nepatobulėjo nuo jos sukūrimo. Jos vartotojai iki šiol skundžiasi, kad apskaitos vykdymas užtrunka daug darbo laiko. Įmonėms neretai neaišku, kuriam darbuotojai paskirti šios apskaitos vykdymą, turint omeny, kad dažnai tai neįeina į jų tiesiogines pareigas.

Aplinkos ministerija prieš daugiau nei pusmetį sudarė darbo grupę sistemos tobulinimo projektui, taip pat teigia tam paskelbusi viešuosius pirkimus. Vis tik, naujienų apie progresą kol kas negirdėti.

 


 

Suprantame, kad apskaitos vykdymas gali užtrukti laiko ir pasirodyti kaip gana keblus darbas. Todėl primename, kad UAB GPAIS teikiame pakuočių ir atliekų apskaitos paslaugas GPAIS.

Jums tereiks kiekvieno mėnesio pabaigoje mums atsiųsti apskaitai reikalingus užpildytus dokumentus. O mes atliksime registraciją GPAIS, parengsime lydraščius, tvirtinsime vežimus, pildysime ir formuosime žurnalus bei pateiksime ketvirčio suvestines ir metines ataskaitas. Mes taip pat atstovaujame ir santykiuose su Aplinkos apsaugos departamentu prie AM ar Aplinkos apsaugos agentūra dėl apskaitos duomenų GPAIS.

 

💶 Mūsų kainos prasideda nuo 7,50 eur/mėn. Individuali kaina nustatoma kiekvienai įmonei, atsižvelgiant į jos konkrečią veiklą, atliekų kiekį ir t.t. Norint sužinoti tikslią kainą, reikia atsakyti į šiuos klausimus.

📲 Susisiekite su mumis tel.: +370 620 27 710, el. p.: info@gpais.com.

💻 Daugiau informacijos rasite ir www.gpais.com